Sportgolv

  • Uppfyller standarden för kombielastiskt sportgolv klass 4
  • Uppfyller belastningskravet för lokalkategori C5 enligt EKS
  • Klarar egenfrekvenser så lågt som 10Hz
  • Rekomenderas av Byggvarubedömningen
  • Godkända enligt SundaHus
Kontakta oss

Granab har åtta unika sportgolv som alla uppfyller samtliga krav och standader för sportgolv. Sportgolvens unika uppbyggnader gör att de klarar belastningskravet C5 enligt EKS (Europeiska konstruktionsstandarden).

Golvkonstruktionen kan monteras på ojämna underlag och justeras till en exakt höjd med hjälp av justerskruvarna, uppbyggnaden kan också kompletteras med undergolvsventilation.

Granab har tagit fram olika uppbyggnader för sportgolv för att tillgodose ert projekts ljudkrav. Vi har sportgolv som klarar en egenfrekvens på så lågt som 10 Hz.

Läs mer om Granab Sportgolv i idrottshallar

Systemet kan anpassas helt efter de krav ni har i er lokal

Ni bestämmer själva:

  • Höjd på systemet
  • Krav på egenfrekvens
  • Övergolvskonstruktion
  • Last och lastkrav
  • Golvbeläggning ovanpå systemet

Granab Sportgolv med sportgolvsmatta

Sportgolv, egenfrekvens 25 HZ

COMBI ELASTIC S-2000N25 – Sport, Egenfrekvens: 25 Hz

Granabs stålsystem COMBI ELASTIC S-2000N25 möjliggör användandet av ett 25mm dämpelement av sylodyn. I kombination med två ovanliggande 22mm golvspånskivor ger en egenfrekvens på 25 Hz. En sportgolvsuppbyggnad som kan användas vid extremt låga bygghöjder. Systemet bygger 70mm till ovankant golvspånskivor.

S-7000N25 – Sport (standard), Egenfrekvens: 25 Hz

Granabs stålsystem 7000N25 innehåller Granabs unika 25mm dämpelement av sylodyn, som i kombination med två ovanliggande 22mm golvspånskivor ger en egenfrekvens på 25 Hz. En vanligt förekommande uppbyggnad för idrottshallar utan extrema ljudkrav.

S-8000W25 – Sport (träbalk), Egenfrekvens: 25 Hz

Granabs träbalkssystem 8000W25 i kombination med två ovanliggande 22mm golvspånskivor ger en egenfrekvens på 25 Hz. En vanligt förekommande uppbyggnad för idrottshallar utan extrema ljudkrav.

Sportgolv, egenfrekvens 17 HZ

S-7000 ND25 – Sport, Egenfrekvens: 17 Hz

Granabs stålsystem 7000 ND25 innehåller Granabs unika dämpelement ”ND25” som är mjukare än standardelementet. I kombination med två ovanliggande 22mm golvspånskivor med en mellanliggande golvgipsskiva/Recoma ger en egenfrekvens på 17 Hz. En sportgolvsuppbyggnad som kan användas vid högre ljudkrav.

Sportgolv, egenfrekvens 14 HZ

S-9000 NE50 – Sport, Egenfrekvens: 14 Hz

Granabs stålsystem 9000 NE50 möjliggör användandet av ett 50mm dämpelement av sylodyn. Granabs unika dämpelement  ”NE” är mjukare än standardelementet och kombination med två ovanliggande 22mm golvspånskivor med en mellanliggande skiva av stålplåt ger en egenfrekvens på 14 Hz. En sportgolvsuppbyggnad som kan användas vid höga ljudkrav.

Sportgolv, egenfrekvens 10 HZ

S-9000 ND50 – Sport, Egenfrekvens: 10 Hz

Granabs stålsystem 9000 ND50 möjliggör användandet av ett 50mm dämpelement av sylodyn. Granabs unika dämpelement  ”ND” är mjukare än både standardelementet och ”NE”. I kombination med två ovanliggande 22mm golvspånskivor med tre mellanliggande golvgipsskivor/Recoma ger en egenfrekvens på 10 Hz. En sportgolvsuppbyggnad som kan användas vid extremt höga ljudkrav.

Granab Sportgolv med sportgolvsparkett

AREA ELASTIC SPORTS FLOOR A4, Egenfrekvens: 25 Hz

Granabs stålsystem 7000N25 möjliggör användandet av ett 25mm dämpelement av sylodyn. i kombination med två ovanliggande golvspånskivor 22 respektive 16mm ger en egenfrekvens på 25 Hz. En sportgolvsuppbyggnad som kan användas vid sportgolvsparkett. Sportgolvet är utformat och testat för att uppfylla de krav som ställs för lokalkategori C4 enligt belastningskrav i EKS.

AREA ELASTIC SPORTS FLOOR A3, Egenfrekvens: 23 Hz

Granabs stålsystem 7000N25 möjliggör användandet av ett 25mm dämpelement av sylodyn. I kombination med två ovanliggande 22mm golvspånskivor ger en egenfrekvens på 23 Hz. En sportgolvsuppbyggnad som kan användas vid sportgolvsparkett. Sportgolvet är utformat och testat för att uppfylla de krav som ställs för lokalkategori C5 enligt belastningskrav i EKS.

Produktblad – Granab Sportgolv

Granabs samtliga sportgolv

Val av sportgolv

Ett sportgolv måste uppfylla höga krav på säkerhet, komfort, belastning och prestanda för att skapa optimala förutsättningar för alla typer av idrottsaktiviteter. Det finns en mängd olika varianter av sportgolv anpassade för olika idrottsaktiviteter samt akustiska krav.

Hos oss hittar du sportgolv som uppfyller EN 14904-standarden och ger rätt balans mellan svikt, friktion och hållbarhet för såväl professionella idrottsanläggningar som skolmiljöer.

Vi erbjuder en sportgolvskonstruktion där valfri sportgolvsmatta eller sportgolvsparkett kan användas oavsett vilken typ av idrott eller anläggning du har. Hela golvytan måste hålla en jämn och hög prestanda för att säkerställa säkerhet och komfort. Det är enkelt att installera och våra golvkonstruktioner med typgodkänt golvregelsystem har marknadens längsta livslängd. Vi erbjuder även mer än bara golv – vi hjälper dig att hitta rätt lösning utifrån vad du behöver.

Olika typer av sportgolv för varje behov

När du väljer sportgolv är det viktigt att förstå skillnaden mellan de tre huvudtyperna: punktelastiska, ytelastiska och kombinationselastiska sportgolv. Varje typ har sina specifika egenskaper och passar för olika användningsområden.

Punktelastiska sportgolv

Punktelastiska sportgolv ger en mjuk och följsam yta som minskar risken för skador genom att anpassa sig efter belastningen på varje specifik punkt. Dessa golv passar utmärkt för förskolor, gym och mindre träningslokaler där komfort och säkerhet prioriteras. Den punktelastiska funktionen gör att golvet ger efter lokalt och därmed avsevärt minskar belastningen på leder och muskler.

Ytelastiska sportgolv

Ytelastiska sportgolv distribuerar kraft över en större yta och är idealiska för bollsporter som basket och handboll. Dessa golv erbjuder rätt studsmotstånd och friktion för snabba förflyttningar, vilket gör dem lämpliga för högstadie- och gymnasieskolor samt idrottshallar där flera olika sporter utövas.

Kombinationselastiska sportgolv

Kombinationselastiska sportgolv förenar fördelarna från både punkt- och ytelastiska system genom en sviktande underkonstruktion med punktelastisk beläggning. Detta skapar en optimal balans mellan stötdämpning och stabilitet som passar de flesta sporter, från kampsport och dans till handboll och innebandy.

Viktiga faktorer vid val av sportgolv

God ljudmiljö är idag ett prioriterat krav precis som säkerhet, prestanda och användarkomfort. Här är några av faktorerna du bör överväga:

Bild på sportgolv

Komfort och svikt för minskad skaderisk

Det är viktigt att golven ej är hårda eller helt stumma. Granabsystemet uppfyller standarden för kombielastiskt sportgolv klass 4 vilket är den högsta klassen för kombielastiska sportgolv enligt EN 14904.

Säkerhet och friktion

Ett säkert sportgolv måste enligt EN 14904 erbjuda rätt balans mellan halkskydd och glid. För mycket friktion kan leda till vridskador, medan för lite friktion ökar halkrisken.

Sportgolv för olika användningsområden

Våra sportgolv passar för många olika verksamheter, bland annat:

• Idrottshallar och sportarenor
• Gym och träningslokaler
• Danssalar
• Gymnastiksalar i skolor

EN 14904-standarden

Alla våra sportgolv uppfyller EN 14904-standarden som definierar minimikrav för stötdämpning, friktion, vertikal deformation, bollstuds och rullande last. Detta säkerställer att golven uppfyller de höga krav som ställs på moderna sportanläggningar.

Belastningskravet

Samtliga Granabs sportgolv består av minst två lager skivmaterial för att uppfylla belastningskrav enligt europeiska konstruktionsstandarderna (EKS) och Boverkets konstruktionsregler. Våra system uppfyller lokalkategorier från C4 till C5.

En st 22 mm golvspånskiva är godkänd för en punktbelastning på 2,0 kN, således för lokalkategori A som innefattar rum i bostäder, två lager uppfyller lokalkategori C5, högsta belastningsindex.

En vanlig missuppfattning är att lastkraven inte gäller för ett uppreglat sportgolv. Enligt RISE och Boverket gäller dessa krav oavsett användningsområde och lokalkategori. Ett sportgolv med endast ett skivmaterial som är tunnare än 38mm  är således inte godkända enligt EKS och Boverkets belastningskrav. Det är svårt att nå dessa krav då varken ytskikt eller regelkonstruktion får tillgodoses vid dessa tester.

Vill du veta mer gällande belastningskrav, hör av er till oss.

Miljöfördelar

Granabsystemet är miljövänligt med upp till 50% mindre CO2-påverkan än vid pågjutning med betong (gäller systemen 3000N, 7000N och 9000N). Granabsystemet är även godkänt enligt SundaHus vilket innebär att systemet är klassificerat och godkänt enligt SundaHus kriterier för miljö- och hälsoaspekter. Samt rekommenderas i Byggvarubedömningen och listat i Svanen.

Vanliga frågor om sportgolv

Dokumentation

EPD & miljö

Ladda ner EPD eller läs om vårt miljöarbete.

Läs mer

Montageanvisningar

Läs och ladda ner våra montageanvisningar och övrigt tryckt material.

Läs mer

Typgodkännande

Läs och ladda ner systemets typgodkännande från RISE, Sveriges forskningsinstitut.

Läs mer

Våra system

Miljöcertifiering

Granab arbetar aktivt för att minska miljöpåverkan och har certifieringar som bekräftar vårt hållbarhetsengagemang. Alla våra golvregelsystem är även miljövarudeklarerade (EPD).